headerlogo22

Μήνυμα του παιδιάτρου

Όταν προέκυψε η ιδέα μιας αξιόπιστης ιστοσελίδας σχετικά με τα τρέχοντα θέματα παιδιατρικής και παιδοενδοκρινολογίας, σε καμία περίπτωση δεν περίμενα τον όγκο δουλειάς που θα απαιτούσε το στήσιμό της. Δυόμισι χρόνια κι αρκετά ξενύχτια μετά, με χαρά σας καλωσορίζω στο paidiatreio.gr!

Εξαρχής, η προσπάθειά μου ήταν να προσεγγίσω τα παιδιατρικά θέματα με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό κι επιστημονικό τρόπο, χωρίς ωστόσο να χάνεται η ζωντάνια και το ενδιαφέρον που εμπεριέχει ο γοητευτικός ρόλος του γονιού. Στόχος είναι η αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση των γονιών που προσπαθούν στη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα να προσφέρουν ό,τι καλύτερο στα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν να πετύχουν στη ζωή τους.

Ο ιστότοπος αυτός είναι προέκταση του ιατρείου μου και επομένως διακατέχεται από τις ίδιες αρχές και αξίες που εφαρμόζονται κι εκεί. Βασικοί άξονες είναι:

Η αγάπη και το ειλικρινές ενδιαφέρον για το παιδί: Κάθε παιδί από το στιγμή που γεννιέται έχει ανάγκη από πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον. Από τους γονείς του, το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, τον παιδίατρο, τον εκπαιδευτικό. Προσπαθώ κάθε ασθενή μου να τον βλέπω με την ίδια αγάπη και ενδιαφέρον που βλέπω και το δικό μου παιδί. Μ' αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι καταφέρνω να προσεγγίσω κάθε μικρό μου ασθενή με επιτυχία και να προσφέρω τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας.

Η εφαρμογή των διεθνών κλινικών οδηγιών: Για πολλά χρόνια η ιατρική βασιζόταν σε γνώσεις που μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα, σε απόψεις αυθεντιών, σε θεραπείες και πρακτικές αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες ωστόσο, η ιατρική έχει γίνει evidence-based ή αλλιώς ιατρική βασισμένη σε δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ιατρική κλινική απόφαση υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες και επίσημες κλινικές οδηγίες για τις οποίες έχουν εργαστεί σκληρά χιλιάδες ειδικοί επιστήμονες. Πότε απαιτείται θεραπεία σε ένα παιδί που έχει πονόλαιμο και ποια; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας επιθετικής συμπεριφοράς; Πότε πρέπει να γίνει αναστολή μιας πρώιμης ήβης; Υπάρχουν πλέον απαντήσεις βασισμένες σε δεδομένα.

Τόσο η ιατρική προσέγγιση και οι οδηγίες στο ιατρείο μου όσο και οι πληροφορίες που δίνονται σ' αυτή την ιστοσελίδα βασίζονται στις διεθνείς κι ελληνικές κλινικές οδηγίες των παιδιατρικών φορέων. Ωστόσο, κάθε παιδί είναι μοναδικό: ως γιατροί, δε θεραπεύουμε ασθένειες, θεραπεύουμε ασθενείς. Επομένως, οι κατευθυντήριες οδηγίες προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού για τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Η χρήση φαρμάκων και εξετάσεων μόνο όταν χρειάζονται: Ποιος είναι καλός παιδίατρος; Αυτός που δίνει συνεχώς φάρμακα και ζητάει κάθε φορά εξετάσεις; Όχι. Ο πραγματικά καλός παιδίατρος ξέρει πότε να δώσει αντιβίωση, πότε να συνταγογραφήσει εισπνεόμενα φάρμακα, πότε να χορηγήσει κορτιζόνη. Ξέρει ότι το να ζητάει από τους γονείς και το παιδί ακριβές και πολύπλοκες εξετάσεις με το παραμικρό, όχι μόνο προκαλεί σε εκείνους άγχος και συναισθηματική φόρτιση, αλλά μπορεί να οδηγήσει και τον ίδιο σε λάθος διαγνωστικές σκέψεις.

Από την άλλη βέβαια, θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε τη βοήθεια που προσφέρει η τεχνολογία στην ιατρική, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία: ένας υπέρηχος ή μια ακτινογραφία την κατάλληλη στιγμή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διαγνωστική σκέψη του κλινικού γιατρού, ένα φάρμακο εκεί που χρειάζεται μπορεί να σώσει μια ζωή. Η προσπάθειά μου λοιπόν είναι να ζητάω όσες εξετάσεις και να δίνω όσες θεραπείες χρειάζονται. Ούτε περισσότερες ούτε λιγότερες.

Η σωστή προσέγγιση και η αναλυτική ενημέρωση των γονιών: Παλαιότερα η γνώση ήταν προνόμιο λίγων. Ο γιατρός θεωρείτο αυθεντία, δε χρειαζόταν να εξηγήσει πολλά, να αναλύσει τι κάνει και γιατί το κάνει. Πλέον, είμαστε στην εποχή της πληροφορίας, το ίντερνετ είναι γεμάτο με ιατρικές ιστοσελίδες. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι η γνώση είναι απέραντη και η ιατρική είναι μία από τις πιο πολύπλοκες και δύσκολες επιστήμες.

Προσπάθειά μου είναι να εξηγώ στους γονείς όσο γίνεται πιο αναλυτικά όσα αφορούν το παιδί τους, τα διαγνωστικά και θεραπευτικά βήματα που απαιτούνται καθώς και να απαντώ σε ερωτήσεις και απορίες τους. Επιτυχημένοι γονείς είναι οι σωστά ενημερωμένοι γονείς και κάθε προσπάθεια γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση, είτε στο ιατρείο είτε μέσω αυτής της ιστοσελίδας.

Επίσης είμαι πεπεισμένος ότι συχνά αυτό που απλά χρειάζονται οι γονείς και το παιδί είναι να τους προσεγγίσει ο γιατρός με κατάλληλο τρόπο, να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και να τους καθησυχάσει. Αυτό πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικό κι από όλα τα φάρμακα και τις εξετάσεις του κόσμου.

Η ισορροπία σε όλα τα παραπάνω: Θεωρώ ότι στην παιδιατρική, στην ιατρική γενικότερα αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, η ισορροπία είναι η πεμπτουσία της επιτυχίας. Προσπάθειά μου λοιπόν είναι όλα τα παραπάνω να βρίσκονται σε ισορροπία, ώστε να παρέχονται σε κάθε παιδί και κάθε γονιό που με εμπιστεύεται, οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας.

Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέροντα και βοηθητικά όσα διαβάσετε στην ιστοσελίδα μου. Να επανέρχεστε τακτικά καθώς καινούρια άρθρα θα προστίθενται συνεχώς!

Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ελένη Φιλίδη, τον Νίκο Ζήνα και τη Γωγώ Μπίτσικα για την υπομονή τους και για τη βοήθειά τους στη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας. Και πάνω από όλους, τη Δώρα και τον Ηλία για τις ώρες που τους στέρησα.

Αναστάσιος Σέρμπης, MD, PhD